Bij het typen van de zoektermen krijg je suggesties. Om deze te bekijken, gebruik je de pijltjestoetsen omhoog en omlaag. Met enter maak je een keuze. Als de selectie een zin is, wordt die zin als zoekopdracht gebruikt. Als de suggestie een link is, wordt de pagina geopend in de browser.
Zo werkt het
Host

Informatie over uitbetalingen voor co-hosts

Als host kun je uitbetalingen instellen en delen met een co-host op Airbnb. Je moet voor één methode kiezen om uitbetalingen voor boekingen met je co-host te delen.

Welke uitbetalingen kunnen hosts delen?

• Schoonmaakkosten: je deelt het bedrag dat je als schoonmaakkosten hebt ingesteld in je advertentiegegevens.
  • Schoonmaakkosten plus een percentage: Je deelt het bedrag dat je als schoonmaakkosten hebt ingesteld in je advertentiegegevens. Daar bovenop komt nog een percentage per boeking (exclusief de schoonmaakkosten).
  • Procentuele uitbetaling: voeg het percentage toe dat je per boeking wilt delen. Kies daarna of de schoonmaakkosten onderdeel van de berekening zijn.
  • Vast bedrag: voeg het bedrag toe dat je per boeking wilt delen.

Je kunt uitbetalingen instellen voor co-hosts met alle rechten. Het ligt aan de woonplaats van de host of co-host of er regionale beperkingen zijn die het gebruik van deze functie beperken.

Zo werkt het

Alleen de host die ook eigenaar van de accommodatie is, kan uitbetalingen voor een co-host instellen. Co-hosts kunnen geen uitbetalingen voor zichzelf of andere co-hosts instellen.

Zodra de host een uitbetaling voor een co-host heeft ingesteld, heeft de co-host 14 dagen de tijd om deze te bevestigen of te weigeren. Als de co-host weigert maar toch graag uitbetaald wil worden, kan de host een nieuw voorstel sturen.

Zodra een co-host het uitbetalingsvoorstel bevestigt, kan die uitbetaald krijgen voor boekingen na aankomst van gasten. De aanpassingen die een host aan bestaande uitbetalingen maakt, zijn alleen van toepassing op de uitbetalingen voor de co-host voor boekingen die beginnen nadat de co-host de aanpassing heeft bevestigd.

Om betaald te worden, moeten alle hosts en co-hosts minimaal één uitbetalingsmethode instellen en, indien nodig, hun identiteit bevestigen en hun belastinggegevens verstrekken.

Welke uitbetalingen zijn inbegrepen?

Hosts kunnen alleen uitbetalingen delen met een co-host voor verblijven van gasten op Airbnb. Boekingen van ervaringen, vergoedingen voor de Bescherming voor hosts bij materiële schade en uitbetalingen in het Resolutiecentrum zijn bijvoorbeeld niet inbegrepen.

Wanneer word je uitbetaald?

Zowel de uitbetaling aan de host als de uitbetaling aan de co-host wordt ongeveer 24 uur na aankomst van de gast overgemaakt. Het is afhankelijk van de uitbetalingsmethode van de host of co-host hoelang het duurt voordat die het geld ontvangt. Meer informatie over de gemiddelde verwerkingstijd voor elke uitbetalingsmethode.

Als de boeking voor een langere verblijf is, verwerken we de uitbetaling voor de eerste maand ongeveer 24 uur nadat de gast is aangekomen. Daarna verwerken we de uitbetalingen maandelijks voor de rest van het verblijf van de gast.

Waar je uitbetalingen terugvindt

Zodra een boeking is bevestigd, staat het uitbetalingsbedrag voor co-hosts in je Inkomstendashboard. Meer informatie over waar je jouw uitbetalingsinformatie vindt.

Berekening van uitbetalingen

Uitbetalingen voor co-hosts worden berekend op basis van de potentiële inkomsten van de host voor elke boeking.

Je berekent de potentiële inkomsten van de host door het nachttarief met het aantal nachten te vermenigvuldigen. Vervolgens tel je daar de eventuele extra kosten voor de gast bij op, zoals schoonmaakkosten. Van dat bedrag trek je de servicekosten voor hosts af en, indien van toepassing, andere belastingen en toeslagen.

De uitbetalingen voor co-hosts worden vervolgens berekend op basis van de potentiële inkomsten van de host per boeking en de uitbetalingsoptie die door de host is ingesteld: de schoonmaakkosten, de schoonmaakkosten plus een percentage per boeking (exclusief de schoonmaakkosten), een percentage per boeking (exclusief of inclusief de schoonmaakkosten) of een vast bedrag per boeking. Meer informatie over de berekening van uitbetalingen.

Belangrijk: Als de potentiële inkomsten van de host lager zijn dan de uitbetaling voor de co-host, ontvangen co-hosts misschien een lagere uitbetaling dan verwacht. Afhankelijk van de uitbetalingsopties en bedragen die gedeeld worden met co-hosts, kan het voorkomen dat de host en sommige co-hosts geen of een lagere uitbetaling ontvangen. Dit gebeurt soms wanneer er meerdere co-hosts bij een boeking betrokken zijn.

Belastingen en uitbetalingen

De uitbetalingen voor co-hosts hebben geen invloed op het bedrag dat de eigenaar van de accommodatie moet opgeven voor belastingdoeleinden. Eigenaren van accommodaties ontvangen een belastingdocument over het volledige boekingsbedrag en co-hosts ontvangen een belastingdocument voor de bedragen die ze ontvangen hebben.

Uitbetalingen voor co-hosts instellen of aanpassen

Uitbetalingen voor co-hosts kunnen alleen door de eigenaar van de advertentie worden ingesteld en aangepast.

1. Klik op Advertenties en selecteer de advertentie die je wilt aanpassen.
  2. Klik onder Advertentie-editor op Je ruimte.
  3. Klik op Co-hosts en selecteer de co-host voor wie je uitbetalingen wilt instellen.
  4. Klik op Uitbetalingen en kies een van de volgende opties: Schoonmaakkosten, Schoonmaakkosten plus een percentage, Percentage of Vast bedrag.
  5. Klik op Co-host laten bevestigen.

Je co-host moet dit bevestigen voordat die uitbetalingen kan ontvangen. Als je de uitbetalingsinstellingen wilt aanpassen voordat je co-host bevestigt, moet je het voorstel intrekken en een ander sturen.

Houd er rekening mee dat alle aanpassingen van bestaande uitbetalingen alleen van toepassing zijn op de uitbetalingen van de co-host voor boekingen die beginnen nadat de co-host de aanpassing heeft bevestigd.

Als je de schoonmaakkosten deelt en het bedrag wilt wijzigen, dan staat hier hoe je de schoonmaakkosten bijwerkt in je advertentiegegevens. Voor het wijzigen van je schoonmaakkosten hoeft een co-host geen nieuw voorstel te bevestigen, maar diegene krijgt wel een melding van de wijziging.

Een openstaand uitbetalingsvoorstel controleren of annuleren

Voordat je co-host bevestigt, kun je:

1. Klik op Advertenties en kies de advertentie die je wilt aanpassen.
  2. Klik onder Advertentie-editor op Je ruimte.
  3. Klik op Co-hosts en selecteer de co-host.
  4. Klik op Uitbetalingen voor de uitbetalingsgegevens.
  5. Als je het voorstel wilt annuleren, klik je op Voorstel annuleren.

Het delen van uitbetalingen met co-hosts stopzetten

1. Klik op Advertenties en selecteer de advertentie die je wilt aanpassen.
  2. Klik onder Advertentie-editor op Je ruimte.
  3. Klik op Co-hosts en selecteer de co-host.
  4. Klik op Uitbetalingen voor de uitbetalingsgegevens.
  5. Klik op Uitbetalingen stopzetten en vervolgens op Ja, uitbetalingen stopzetten.

Als je uitbetalingen verwijdert, wordt je co-host vanaf dat moment niet meer betaald voor boekingen. Zorg dus dat je zeker van je zaak bent. Je co-host krijgt een melding dat uitbetalingen zijn stopgezet. Je (of een co-host met volledige toegang) kunt ook uitbetalingen verwijderen door een co-host van je advertentie te verwijderen. De co-host wordt hierover ook op de hoogte gesteld.

Uitzonderingen op uitbetalingen

Zijn de potentiële inkomsten van de host hoger dan de uitbetalingen voor de co-hosts? Dan krijgen co-hosts eerst uitbetaald en ontvangt de host het resterende bedrag. Soms ontvangt een co-host of host geen uitbetaling of een lager bedrag dan verwacht.

Als de uitbetalingen voor co-hosts hoger zijn dan de potentiële inkomsten van de host

Als de potentiële inkomsten van de host voor een boeking lager zijn dan de totale uitbetalingen voor de co-host, kan het zijn dat de co-host een lagere of helemaal geen uitbetaling ontvangt. Andersom kan het ook betekenen dat de host geen uitbetaling krijgt.

Wanneer een gast annuleert

Alle boekingsgerelateerde uitbetalingen voor de host worden hetzelfde behandeld voor de co-host, ook als de host uiteindelijk maar een deel van de uitbetaling ontvangt als gevolg van een annulering.

Als bijvoorbeeld een boeking van € 150 wordt geannuleerd en de potentiële inkomsten van de host voor die boeking nog maar € 50 zijn, en als de uitbetaling voor de co-host 10% per boeking is (exclusief de schoonmaakkosten), dan krijgt de co-host € 5 en de host € 45.

Wanneer een host of co-host annuleert na aankomst van de gast

Als een host of co-host met volledige toegang de boeking van een gast annuleert nadat Airbnb uitbetaald heeft, trekken we het restitutiebedrag af van toekomstige uitbetalingen, totdat het volledige bedrag is geïnd. In dit geval kan het zo zijn dat de host en co-host(s) geen uitbetaling ontvangen of een lager bedrag dan verwacht. Zowel hosts als co-hosts vinden dit terug als een aanpassing op hun Inkomstendashboard.

Uitbetalingen aan co-hosts vanaf 12 oktober 2023

Zijn er vanaf 12 oktober 2023 twee of meer uitbetalingen aan co-hosts ingesteld voor een advertentie? Dan worden de potentiële inkomsten van de host zo verdeeld:

1. alleen schoonmaakkosten
  2. schoonmaakkosten, plus een percentage van de boeking exclusief de schoonmaakkosten
  3. percentage van de boeking (exclusief de schoonmaakkosten), beginnend bij het hoogste bedrag
  4. percentage van de boeking (inclusief de schoonmaakkosten), beginnend bij het hoogste bedrag
  5. vast bedrag per boeking, beginnend bij het hoogste bedrag

De host ontvangt het bedrag dat overblijft na de uitbetalingen voor de co-host(s).

Voorbeeld van uitbetalingsvolgorde vanaf 12 oktober 2023:

Schoonmaakkosten plus percentage (exclusief de schoonmaakkosten)

Percentage, exclusief schoonmaakkosten

Percentage, inclusief de schoonmaakkosten

Vast bedrag

Deelvolgorde

Uitbetalingen situatie 1: potentiële inkomsten van de host € 500 (boeking van € 400 + € 100 aan schoonmaakkosten)

Uitbetalingen situatie 2: potentiële inkomsten van de host € 200 (boeking van € 100 + € 100 aan schoonmaakkosten)

Co-host 1

€ 100 aan schoonmaakkosten + 5%

-

-

-

1

€ 120

€ 105

Co-host 2

-

20%

-

-

2

€ 80

€ 20

Co-host 3

-

10%

-

-

3

€ 40

€ 10

Co-host 4

-

-

-

€ 35

4

€ 35

€ 35

Host

-

-

-

-

5

Resterende € 225

Resterende € 30

Voorbeeld van uitbetalingsvolgorde vanaf 12 oktober 2023 waarbij de voorgestelde uitbetalingen voor co-hosts hoger zijn dan de totale potentiële inkomsten van hosts:

Schoonmaakkosten plus percentage (exclusief de schoonmaakkosten)

Percentage, exclusief schoonmaakkosten

Percentage, inclusief de schoonmaakkosten

Vast bedrag

Deelvolgorde

Uitbetalingen: € 500 potentiële inkomsten van de host (€ 400 boeking + € 100 schoonmaakkosten)

Co-host 1

€ 100 schoonmaakkosten + 40%

-

-

-

1

€ 260

Co-host 2

-

30%

-

-

2

€ 120

Co-host 3

-

20%

-

-

3

€ 80

Co-host 4

-

-

-

€ 50

4

€ 40

Host

-

-

-

-

5

€ 0

Uitbetalingen aan co-hosts vóór 12 oktober 2023

Werden er vóór 12 oktober 2023 uitbetalingen met twee of meer co-hosts gedeeld, dan verdeelden we de potentiële inkomsten van de host als volgt:

1. vaste uitbetalingen, beginnend bij het hoogste bedrag
  2. procentuele uitbetalingen met minimaal uit te betalen bedragen, beginnend bij het hoogste bedrag
  3. procentuele uitbetalingen zonder minimaal uit te betalen bedragen

De host ontving het bedrag dat overbleef na de uitbetalingen aan de co-host(s).

Voorbeeld van uitbetalingsvolgorde vóór 12 oktober 2023:

Percentage per boeking

Optioneel minimumbedrag

Vast bedrag per boeking

Deelvolgorde

Uitbetalingen situatie 1: de potentiële inkomsten van de host zijn € 150

Uitbetalingen situatie 2: de potentiële inkomsten van de host zijn € 300

Co-host 1

-

-

€ 100

1

€ 100

€ 100

Co-host 2

25%

€ 10

-

2

€ 37,50

€ 75

Co-host 3

20%

-

-

3

€ 12,50

€ 60

Host

-

-

-

4

€ 0

Resterende € 65

Regionale beperkingen

Er zijn enkele beperkingen voor het delen van uitbetalingen met co-hosts, afhankelijk van jouw locatie, die van je co-host en van je accommodatie. De volgende beperkingen zijn van toepassing:

Hosts en co-hosts buiten de VS en de EU

• Hosts kunnen alleen uitbetalingen delen met één co-host per advertentie.

Brazilië

• Hosts kunnen alleen uitbetalingen delen met één co-host per advertentie.
  • De host en co-host moeten hetzelfde land van verblijf hebben om uitbetalingen te delen.

Canada

• Hosts kunnen alleen uitbetalingen delen met één co-host per advertentie.
  • De host en co-host moeten hetzelfde land van verblijf hebben om uitbetalingen te delen.

India

• Hosts kunnen alleen uitbetalingen delen met één co-host per advertentie.
  • De host en co-host moeten hetzelfde land van verblijf hebben om uitbetalingen te delen.

Mexico

• Het delen van uitbetalingen voor accommodaties in Mexico wordt momenteel niet ondersteund.